Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Sociale hypotheek

Het middel van Eurus om sociale structuren te helpen herstellen


Het is de hoogste tijd voor herstel van de sociale verbindingen in buurten, wijken en dorpen. De sociale hypotheek is een uniek middel hiervoor. Burgers vragen een sociale hypotheek aan om maatschappelijk vastgoed te behouden of te initiëren. Burgers en financierder besluiten samen over de vorm van rente en aflossing. De focus ligt niet op geld, maar op sociale inspanningen. Zo kan het sociaal welzijn in een wijk verbeteren, terwijl het tegelijkertijd een uniek instrument is om belangrijk maatschappelijk vastgoed als kerken of buurtcentra te behouden.

De sociale hypotheek is het unieke middel om bijvoorbeeld vastgoed als kerken en buurthuizen te behouden als sociale kern van een buurt, wijk of dorp.

De sociale hypotheek is gebaseerd op de sociale inspanning die de buurt of wijk geeft als zekerheid op een door de overheid verstrekte lening die bijvoorbeeld gebruikt wordt om een onroerende zaak gerealiseerd te krijgen of in stand te houden.
De doelstelling van de sociale hypotheek is het organiseren van verbonden om sociale structuren in een wijk te helpen te herstellen. De sociale inspanning van bewoners vertegenwoordigt een bepaald virtueel bedrag. Met dit virtuele geld lossen bewoners de hypotheek af of ontvangen ze andersoortige voordelen. Wat belangrijker is, is dat deze bewoners samen iets doen waardoor ze bijdragen aan de sociale structuur en het wijkwelzijn stijgt.Het begin

In 2017 verstrekte de Enschedese wethouder Jeroen Hatenboer namens de gemeente Enschede de eerste sociale hypotheek aan buurtbewoners van de wijk Dolphia. Eurus begeleidde het hele traject, van idee tot opening en daarna.
Door de overeenkomst met de gemeente konden buurtbewoners samen een buurthuis opnieuw midden in de wijk realiseren. Het werd een echt project 'voor en door' buurtbewoners, dat enorm veel betekent voor de samenhang in de buurt.
De vrijwilligers zetten hun talenten en hun tijd in om de hypotheek af te kunnen betalen. Ze doen dit door maatschappelijke activiteiten aan te bieden, zoals buitenschoolse opvang en huiswerkbegeleiding en door het wijkhuis te runnen.
Met de gemeente is overeen gekomen dat de bewoners in eerste instantie 4,50 euro per uur krijgen voor het werk dat ze in het buurthuis steken. In de toekomst is het de bedoeling dat ze beloond worden naar rato van de besparingen die door hun werk wordt gerealiseerd, bijvoorbeeld door het verminderen van zorgkosten in de wijk of het terugdringen van schooluitval.

Zie hier de NOS video over buurthuis Dolphia

Eurus Sociale Hypotheek Dolphia Startbouwpand META768x515
Contact

Eurus heeft ervaring met, kennis en kunde over het opzetten van een sociale hypotheek. Er is meestal meer mogelijk in een wijk, buurt of dorp dan veel mensen denken. Neem gerust eens contact op voor een kennismaking. We verzekeren dat dit zal leiden tot nieuwe inzichten en perspectief!

Lees hier meer over de sociale hypotheek:

Artikel over sociale hypotheek als middel om kerken te behouden

Eurus werkt aan economisch wijkwelzijn, een artikel van Harrie Kiekenbosch

Informatie:

Rudi Theunissen: rudi@eurus.nl, 06 5399 1722