Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Gouden speld voor Pension Vredenberg

In januari van dit jaar ontvingen José en Albert de Bruijn de gouden speld uit handen van de Enschedese burgemeester Onno van Veldhuizen. Het is een prachtige kroon op al hun werkzaamheden in en bij Pension Vredenberg, waar dakloze mannen een thuis vinden. Astrid Hasperhoven komt er namens de Twentse Alliantie/Eurus sinds 2018 om te ondersteunen bij het activeren van de bewoners.

Februari 2020
Albert en José runnen samen alweer zo’n dertig jaar Pension Vredenberg. Hier vinden 55 mannen, die om welke reden dan ook op straat zijn komen te staan, onderdak en rust. Sommige bewoners wonen er al twintig jaar. Het zijn zonder uitzondering mannen die het lastig vinden geheel zelfstandig te wonen. José en Albert bieden ze een dak boven hun hoofd, zorgen voor een steuntje in de rug, structuur, maaltijden en een veilige woonomgeving.

Bewoners activeren
Sinds 2018 komt Astrid Hasperhoven van Eurus bij Pension Vredenberg over de vloer. Vanuit de Twentse Alliantie ondersteunt zij in het activeren van de bewoners van Pension Vredenberg. Diverse bewoners hebben inmiddels een activiteit opgepakt. Dit varieert van spel en sport tot kleine klusjes in de wijk. Het geeft hen perspectief en laat andere bewoners van het Pension zien dat er altijd meer mogelijk is. José en Albert hechten zeer aan deze mooie samenwerking. Ze zien diverse bewoners ervan opknappen.

Op de foto: Albert de Bruijn van Pensions Vredenberg, Astrid Hasperhoven Twentse Alliantie/Eurus en José de Bruijn van Pension Vredenberg


Albert de Bruijn van Pension Vredenberg, Astrid Hasperhoven van Eurus en José de Bruijn van Pension Vredenberg Jose Albert

Ervaring delen
Op een gegeven moment in 2019 vroeg Astrid of Albert zijn ervaring met en bij Pension Vredenberg wilde delen tijdens het ‘open podium’ in hun stadsdeel. Vooral omdat hij en zijn vrouw een hele weg hebben bewandeld voor ze bij het huidige goede evenwicht zijn gekomen en Pension Vredenberg tot grote tevredenheid draait. De dakloze mannen vinden er een goed onderkomen. Ze kunnen zo lang blijven als ze willen en er is goed contact met de buurt, diverse instanties, de wijkcoach, Leger des Heils, Humanitas en de Twentse Alliantie. Dit unieke pension mocht wel eens gedeeld worden en Albert wilde dit wel. Tot hij zag hoeveel mensen tijdens dit ‘open podium’ aanwezig waren. Inmiddels kan hij er smakelijk om lachen.

Grote erkenning
“Ik verwachtte een man of tien, maar tot mijn schrik was bijna de hele Enschedese gemeenteraad aanwezig. Toen kreeg ik het wel even heel warm,” vertelt Albert lachend. Hij herstelde snel toen hij zich bedacht dat hij degene was die alles wist over Pension Vredenberg.

“Toen ik me dat realiseerde en begon te vertellen, ging het allemaal als vanzelf. ”
Er volgden flink wat vragen vanuit de gemeenteraad, onder meer over hoe ze dit zonder subsidie al dertig jaar succesvol deden. Het verhaal van Albert maakte zo’n indruk dat er in de gemeenteraad over gesproken is. Daarop besloot burgemeester Onno van Veldhuizen eind oktober 2019 zelf langs te gaan bij Pension Vredenberg. “Dat vonden wij zo bijzonder. Een beetje zenuwachtig waren we dus wel,” vertelt José. “Maar dat verdween snel hoor toen de burgemeester eenmaal binnen was. Hij was oprecht geïnteresseerd in wat wij deden en in onze bewoners. Dat hij zelfs zei dat hij hier ook zou kunnen wonen, gaf ons helemaal een goed gevoel.”
De burgemeester en gemeenteraad waren dusdanig onder de indruk dat José en Albert begin 2020 uit handen van de burgemeester de gouden speld ontvingen. En dat leidde weer tot diverse mooie artikelen in kranten en magazines. José en Albert genieten zichtbaar van alle erkenning. En dat is ze van harte gegund!

Wie belangstelling heeft in Pension Vredenberg is overigens van harte welkom. Alle informatie en contactgegevens zijn te vinden op www.pensionvredenberg.nl
Informatie over de activiteiten van Eurus/Twentse Alliantie bij Pension Vredenberg: astrid@eurus.nl