Ondertussen bij de Hagedoorn

Een bewonersbedrijf is één van de prachtige manieren om sociale cohesie in een wijk te helpen herstellen

Een bewonersbedrijf is één van de prachtige manieren om sociale cohesie in een wijk te helpen herstellen. Dat bewijs levert bewonersinitiatief de Hagedoorn sinds ze haar deuren zomer 2018 opende. Steeds meer vormt deze voormalige school in het Almelose Nieuwstraatkwartier opnieuw de spil in de wijk. Eurus ondersteunt dit initiatief sinds het prille begin in 2017.

September 2020

Diverse maatschappelijke en sociale organisaties huren een ruimte in de Hagedoorn en het bewonersinitiatief organiseert verschillende activiteiten voor de buurt. Was er in het begin wat terughoudendheid in de buurt. Inmiddels weten veel buurtgenoten de weg te vinden. Soms alleen voor een kop koffie en een praatje, maar steeds vaker om er ook wat te doen. En wat zijn er veel positieve en leuke ontwikkelingen te melden. Neem bijvoorbeeld ‘Bij Bosshardt’, de ruimte waar het Leger des Heils een tweedehands kledingwinkel en een naaiatelier met zes naaimachines runt. Of het ruillokaal, waar van alles voor de jongste buurtbewoners te vinden is.

Bij Bosshardt

Op een mooie zonnige dag treffen we Angelo bij Naaiatelier Bij Bosshardt, onderdeel van de tweedehands kledingwinkel. Hij is aan de slag op een volwaardig professionele naaimachine. Daarmee maakt hij prachtige tassen van gerecycelde stoffen. Stad en land struint hij af voor stoffen, hoewel hij naar eigen zeggen vooral uitkomt op jeansstof. Zijn doel is een mooie collectie tassen maken én verkopen. Zijn moeder, die bijna dagelijks in het Naaiatelier is te vinden, is zijn inspiratiebron. Zij biedt voor schappelijke bedragen buurtgenoten aan om bijvoorbeeld kleding te verstellen of gordijnen op maat te maken. “Ik zit hier graag te werken. Het is gezellig en je bent er onder de mensen,” aldus Angelo.

Het Ruillokaal

Het Ruillokaal merkt dat ook steeds meer mensen met jonge kinderen de weg naar De Hagedoorn vinden. Maar ook de oudere dame met dementie die graag spelletjes speelt, is natuurlijk van harte welkom om te ruilen. Karin, Rosalie en Nick zijn de vaste gezichten voor deze plek die drie dagen in de week geopend is. “Als mensen eenmaal over de drempel zijn geweest, zien we ze vaker,” vertelt Karin. “En als we merken dat er een moeilijke situatie achter het verhaal van een bezoeker zit, dan is het Wijkteam of het Leger des Heils dichtbij. Ideaal, dat we in één centrum zitten en ondersteuning nooit ver weg is.”
Het ruillokaal was ook een mooie stageplek voor Manon. Ze zorgde voor de mooie aankleding van de winkel en de presentatie op social media. Dat leverde nog meer aanloop op.
En wie nog een plek als vrijwilliger zoekt en dol is op baby- en kinderspullen, is van harte welkom! Het ruillokaal kan nog wat ondersteuning gebruiken.